Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Galaretka drobiowa



Galaretka drobiowa – 1 kg potrawy

· Udka kurczaka bez kości – 500g

· Włoszczyzna – 250g

· Woda – 0,5 l

· Żelatyna – 20g

· Zielona pietruszka - 0,5 pęczka

· Groszek konserwowy/kukurydza konserwowa – 50g

· Przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty


1. Umyj udka kurczaka i ściągnij z nich skórę

2. Włoszczyznę umyj i obierz ze skóry

3. Zagotuj wodę w garnku, do wrzątku włóż mięso, włoszczyznę i przyprawy

4. Całość gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 minut

5. Groszek/kukurydzę odsącz z zalewy

6. Po 40 minutach z wywaru wyjmij warzywa i mięso, przelej go przez gęste sito

7. Do klarownego gorącego wywaru dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściła

8. Wywar z żelatyną wstaw do naczynia z zimną wodą, aby jak najszybciej ostygł

9. Kiedy ostygnie wstaw go do lodówki

10. Mięso pokrój w kostkę

11. Marchew pokrój w plastry lub półplastry

12. Do filiżanek wkładaj kolejno: liście pietruszki, mięso, marchewkę, groszek/kukurydzę

13. Kiedy galareta w lodówce zacznie się zestalać, wylej ją na składniki w filiżankach

14. Tymbaliki schowaj do lodówki do całkowitego zestalenia

15. Przed podaniem należy wyjąć je z filiżanek i podawać do góry dnem