Maria Jagiełło - dietetyk
Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa – 1 kg potrawy
· Udka kurczaka bez kości – 500g
· Włoszczyzna – 250g
· Woda – 0,5 l
· Żelatyna – 20g
· Zielona pietruszka - 0,5 pęczka
· Groszek konserwowy/kukurydza konserwowa – 50g
· Przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
1. Umyj udka kurczaka i ściągnij z nich skórę
2. Włoszczyznę umyj i obierz ze skóry
3. Zagotuj wodę w garnku, do wrzątku włóż mięso, włoszczyznę i przyprawy
4. Całość gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 minut
5. Groszek/kukurydzę odsącz z zalewy
6. Po 40 minutach z wywaru wyjmij warzywa i mięso, przelej go przez gęste sito
7. Do klarownego gorącego wywaru dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściła
8. Wywar z żelatyną wstaw do naczynia z zimną wodą, aby jak najszybciej ostygł
9. Kiedy ostygnie wstaw go do lodówki
10. Mięso pokrój w kostkę
11. Marchew pokrój w plastry lub półplastry
12. Do filiżanek wkładaj kolejno: liście pietruszki, mięso, marchewkę, groszek/kukurydzę
13. Kiedy galareta w lodówce zacznie się zestalać, wylej ją na składniki w filiżankach
14. Tymbaliki schowaj do lodówki do całkowitego zestalenia
15. Przed podaniem należy wyjąć je z filiżanek i podawać do góry dnem