Maria Jagiełło - dietetyk
Gołąbki pieczone

Gołąbki pieczone - 1 kg potrawy
kapusta włoska - 1 główka
mięso mielone z łopatki wieprzowej - 500g
ryż - 100g
woda do gotowania ryżu - 100g
cebula - 100g
oliwa do cebuli - 2 łyżki
zielona pietruszka - 1 pęczek
sól, pieprz mielony, oregano, 1 ząbek czosnku
sok pomidorowy - 1 l
kapustę włóż do garnka z gorącą wodą i powoli ją gotuj, co kilka minut zdejmuj za pomocą noża i widelca kolejne liście z główki i odkładaj do miski
wodę na ryż zagotuj z solą i dodaj ryż. Gotuj powoli pod przykryciem aż do wchłonięcia wody przez ryż
cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie
pietruszkę pokrój drobno
do mięsa mielonego dodaj przestudzony ryż, zeszkloną cebulę, zieleninę, dokładnie wymieszaj i przypraw solą i pieprzem
na liście kapusty nakładaj 2 łyżki farszu i formuj gołąbki
gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia, zalej sokiem pomidorowym przyprawionym solą, oregano i posiekanym czosnkiem.
gołąbki piecz 1 godzinę w piekarniku w temp. 200 st. C