
Maria Jagiełło - dietetyk
Gulasz drobiowo - warzywny

Przepis na 1 kg potrawy
· Pierś z kurczaka – 400g
· Papryka – 200g
· Marchew – 200g
· Seler – 200g
· Cebula – 100g
· Sok pomidorowy – 200g
· Oliwa – 2 łyżki
· Sól, papryka słodka, papryka ostra, curry
1. Kurczaka pokrój w kostkę 1cmx1 cm
2. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę 1cmx1 cm
3. Marchew i seler zetrzyj na tarce z grubymi oczkami
4. Oliwę rozgrzej w rondelku i zeszklij na niej cebulę
5. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone mięso i chwilę przesmaż
6. Do mięsa dodaj marchew, seler, paprykę i sok pomidorowy, przypraw gulasz solą i przyprawami i duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 min