Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Gulasz drobiowo - warzywny



Przepis na 1 kg potrawy

· Pierś z kurczaka – 400g

· Papryka – 200g

· Marchew – 200g

· Seler – 200g

· Cebula – 100g

· Sok pomidorowy – 200g

· Oliwa – 2 łyżki

· Sól, papryka słodka, papryka ostra, curry


1. Kurczaka pokrój w kostkę 1cmx1 cm

2. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę 1cmx1 cm

3. Marchew i seler zetrzyj na tarce z grubymi oczkami

4. Oliwę rozgrzej w rondelku i zeszklij na niej cebulę

5. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone mięso i chwilę przesmaż

6. Do mięsa dodaj marchew, seler, paprykę i sok pomidorowy, przypraw gulasz solą i przyprawami i duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 min