
Maria Jagiełło - dietetyk
Gulasz z fasoli, cukinii i pomidorów

Gulasz z fasoli, cukinii i pomidorów – 1 kg potrawy
· Fasola biała ugotowana – 300g
· Cukinia – 400g
· Pomidory – 400g
· Cebula – 100g
· Oliwa – 2 łyżki
· Sól, zioła prowansalskie
1. Pomidory zalej wrzącą wodą na 10 s, potem obierz ze skóry i pokrój w kostkę 2x2 cm
2. Cukinię młodą i małą nie obieraj, większą obierz, wytnij komorę nasienną i pokrój w cząstki 2x2 cm
3. Cebulę obierz i pokrój w półplastry lub grubą kostkę
4. W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i ją zeszklij
5. Następnie dodaj pomidory i cukinię i duś pod przykryciem do konsystencji cukinii al. DENTE
6. Potem dodaj ugotowaną fasolę, przypraw solą i ziołami i całość zagotuj