top of page

Żyj zdrowo - to proste

  • Zdjęcie autoraMaria Jagiełło - dietetyk

Gulasz z szynki, fasoli i chorizo



Gulasz z szynki, fasoli i chorizo - 1 kg potrawy

  • szynka wieprzowa - 500g

  • cebula - 100g

  • oliwa - 2 łyżki

  • fasola Jaś - 100g

  • woda do namoczenia fasoli - 300g

  • kiełbasa chorizo - 100g

  • sok pomidorowy - 0,5 l

  • sól, kminek mielony, majeranek, papryka ostra i słodka

Sposób wykonania:


  1. fasolę zalej wrzącą wodą i odstaw do namoczenia do momentu aż ostygnie

  2. kiedy ostygnie gotuj fasolę pod przykryciem powoli (ok. 1 h)

  3. kiedy zmięknie dodaj trochę soli i ugotuj ją do miękkości 

  4. szynkę pokrój w kostkę, podsmaż na złoto na rozgrzanej oliwie w rondlu, podlej sokiem pomidorowym i duś pod przykryciem na małym ogniu

  5. w trakcie duszenia przypraw mięso zmielonym kminkiem, majerankiem i papryką

  6. cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju i dodaj do gulaszu

  7. nie dodawaj soli, kiełbasa chorizo może być bardzo słona!

  8. kiełbasę chorizo pokrój w plastry i dodaj do gulaszu po 1h duszenia mięsa

  9. kiełbasa powinna się dusić ok. 20 min

  10. na koniec do gulaszu dodaj ugotowaną fasolę

  11. przypraw gulasz ostatecznie do smaku


bottom of page