Maria Jagiełło - dietetyk
Gulasz z szynki, fasoli i chorizo

Gulasz z szynki, fasoli i chorizo - 1 kg potrawy
szynka wieprzowa - 500g
cebula - 100g
oliwa - 2 łyżki
fasola Jaś - 100g
woda do namoczenia fasoli - 300g
kiełbasa chorizo - 100g
sok pomidorowy - 0,5 l
sól, kminek mielony, majeranek, papryka ostra i słodka
Sposób wykonania:
fasolę zalej wrzącą wodą i odstaw do namoczenia do momentu aż ostygnie
kiedy ostygnie gotuj fasolę pod przykryciem powoli (ok. 1 h)
kiedy zmięknie dodaj trochę soli i ugotuj ją do miękkości
szynkę pokrój w kostkę, podsmaż na złoto na rozgrzanej oliwie w rondlu, podlej sokiem pomidorowym i duś pod przykryciem na małym ogniu
w trakcie duszenia przypraw mięso zmielonym kminkiem, majerankiem i papryką
cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju i dodaj do gulaszu
nie dodawaj soli, kiełbasa chorizo może być bardzo słona!
kiełbasę chorizo pokrój w plastry i dodaj do gulaszu po 1h duszenia mięsa
kiełbasa powinna się dusić ok. 20 min
na koniec do gulaszu dodaj ugotowaną fasolę
przypraw gulasz ostatecznie do smaku