Maria Jagiełło - dietetyk
Jak wzmocnić odporność organizmu?

Jak wzmocnić odporność organizmu?
1. Co hamuje komórki immunologiczne?
Dieta bazująca na wysokoprzetworzonej żywności;
Dieta z przewagą produktów zakwaszających organizm (słodycze, mięsa, drób, ryby, jaja, sery żółte, kasze, pieczywo, potrawy mączne);
Zbyt mała ilość płynów – poniżej 1,5l;
Siedzący tryb życia;
Niedostateczna ilość snu;
2. Co pobudza komórki immunologiczne?
Dieta oparta na naturalnych surowcach, małoprzetworzona;
Dieta z dużą zawartością warzyw i owoców;
Prawidłowe nawodnienie – 30 ml/1 kg masy ciała
Regularna aktywność fizyczna na świeżym powietrzu – codziennie 30 min lub co 2 dzień 60 min;
Sen 7-8 godzin – najlepiej 50% czasu czuwania;
3. Zmiany w codziennym życiu, które znacząco podnoszą odporność organizmu:
Zwiększyć spożycie pokarmów o działaniu przeciwzapalnym (kurkuma, zielona herbata, owoce, warzywa zwłaszcza cebula i czosnek);
Jeść żywność ekologiczną lub bez intensywnej produkcji (mięso, sery, mleko, jaja);
Ograniczyć spożycie cukru, mąki pszennej , kwasów omega – 6 (olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, krokoszowy, margaryny, tłuszcze zwierzęce);
Zwiększyć spożycie kwasów omega – 3 (tłuste ryby, orzechy włoskie i makadamia, olej lniany);
Używać filtrów do wody lub używać wodę mineralną lub źródlaną;
Codziennie poświęcać 30 minut na sport;
Codziennie przebywać na słońcu 20-30 minut;
Spać 50% czasu czuwania;
4. Żywność wzmacniająca odporność organizmu:
Warzywa, a szczególnie: brukselka, wszystkie kapusty, jarmuż, brokuły, kalafior, marchew, dynia, kabaczek, pomidory, buraki, cukinia, szpinak, pietruszka, seler, czosnek, cebula, por, szczypiorek;
Owoce, a szczególnie: truskawki, maliny, czarne jagody, borówki, wiśnie, pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty, pomelo, morele, granaty;
Owoce suche: orzechy włoskie i macadamia, migdały;
Soczewica, groszek, fasola, ciecierzyca, fasola czerwona;
Kasza jaglana i komosa ryżowa;
Pieczywo ciemne, z ziarnami, na zakwasie;
Pszenica orkiszowa, nasiona lnu, ryż ciemny;
Pieczarka brunatna, boczniak, grzyby dzikorosnące;
Ryby i skorupiaki dzikorosnące;
Mięso, jaja i drób ekologiczne;
Kurkuma zmieszana z pieprzem i oliwą, curry, mięta, tymianek, majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn, cynamon, imbir;
Olej lniany, oliwa z oliwek, tran;
Probiotyki: jogurty, kefiry, kapusta kiszona, ogórki kiszone;
Prebiotyki: czosnek, cebula, pomidor, szparagi, produkty ciemne zbożowe;
Napoje: wino czerwone wytrawne (1 kieliszek dziennie), woda mineralna lub źródlana, woda z cytryną, herbata zielona, esencja z korzenia imbiru
Tekst: Maria Jagiełło – dietetyk Warszawa, dietetyk Łódź