top of page

Żyj zdrowo - to proste

  • Zdjęcie autoraMaria Jagiełło - dietetyk

Jak wzmocnić odporność organizmu?



Jak wzmocnić odporność organizmu?


1. Co hamuje komórki immunologiczne?

  • Dieta bazująca na wysokoprzetworzonej żywności;

  • Dieta z przewagą produktów zakwaszających organizm (słodycze, mięsa, drób, ryby, jaja, sery żółte, kasze, pieczywo, potrawy mączne);

  • Zbyt mała ilość płynów – poniżej 1,5l;

  • Siedzący tryb życia;

  • Niedostateczna ilość snu;

2. Co pobudza komórki immunologiczne?

  • Dieta oparta na naturalnych surowcach, małoprzetworzona;

  • Dieta z dużą zawartością warzyw i owoców;

  • Prawidłowe nawodnienie – 30 ml/1 kg masy ciała

  • Regularna aktywność fizyczna na świeżym powietrzu – codziennie 30 min lub co 2 dzień 60 min;

  • Sen 7-8 godzin – najlepiej 50% czasu czuwania;

3. Zmiany w codziennym życiu, które znacząco podnoszą odporność organizmu:

  • Zwiększyć spożycie pokarmów o działaniu przeciwzapalnym (kurkuma, zielona herbata, owoce, warzywa zwłaszcza cebula i czosnek);

  • Jeść żywność ekologiczną lub bez intensywnej produkcji (mięso, sery, mleko, jaja);

  • Ograniczyć spożycie cukru, mąki pszennej , kwasów omega – 6 (olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, krokoszowy, margaryny, tłuszcze zwierzęce);

  • Zwiększyć spożycie kwasów omega – 3 (tłuste ryby, orzechy włoskie i makadamia, olej lniany);

  • Używać filtrów do wody lub używać wodę mineralną lub źródlaną;

  • Codziennie poświęcać 30 minut na sport;

  • Codziennie przebywać na słońcu 20-30 minut;

  • Spać 50% czasu czuwania;

4. Żywność wzmacniająca odporność organizmu:

  • Warzywa, a szczególnie: brukselka, wszystkie kapusty, jarmuż, brokuły, kalafior, marchew, dynia, kabaczek, pomidory, buraki, cukinia, szpinak, pietruszka, seler, czosnek, cebula, por, szczypiorek;

  • Owoce, a szczególnie: truskawki, maliny, czarne jagody, borówki, wiśnie, pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty, pomelo, morele, granaty;

  • Owoce suche: orzechy włoskie i macadamia, migdały;

  • Soczewica, groszek, fasola, ciecierzyca, fasola czerwona;

  • Kasza jaglana i komosa ryżowa;

  • Pieczywo ciemne, z ziarnami, na zakwasie;

  • Pszenica orkiszowa, nasiona lnu, ryż ciemny;

  • Pieczarka brunatna, boczniak, grzyby dzikorosnące;

  • Ryby i skorupiaki dzikorosnące;

  • Mięso, jaja i drób ekologiczne;

  • Kurkuma zmieszana z pieprzem i oliwą, curry, mięta, tymianek, majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn, cynamon, imbir;

  • Olej lniany, oliwa z oliwek, tran;

  • Probiotyki: jogurty, kefiry, kapusta kiszona, ogórki kiszone;

  • Prebiotyki: czosnek, cebula, pomidor, szparagi, produkty ciemne zbożowe;

  • Napoje: wino czerwone wytrawne (1 kieliszek dziennie), woda mineralna lub źródlana, woda z cytryną, herbata zielona, esencja z korzenia imbiru


Tekst: Maria Jagiełło – dietetyk Warszawa, dietetyk Łódź

bottom of page