Maria Jagiełło - dietetyk
Kapusta gotowana z pomidorami

Kapusta gotowana z pomidorami – 1 kg potrawy
· kapusta biała - 1 kg
· cebula - 1 szt mała
· olej rzepakowy - 2 łyżki
· sól, pieprz ziołowy
· woda - 1 szkl
· przecier pomidorowy - 1 szkl
Sposób wykonania:
1. kapustę poszatkuj
2. do garnka wlej 1 szkl wrzącej wody, dodaj poszatkowaną kapustę i zacznij gotować na małym ogniu z uchyloną pokrywą, co jakiś czas mieszając
3. cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju na patelni
4. zeszkloną cebulę dodaj do kapusty i wymieszaj
5. w trakcie gotowania kapustę przypraw do smaku pieprzem ziołowym i solą
6. kiedy kapusta będzie al dente (po ok. 30 minutach) dodaj przecier pomidorowy i całość gotuj jeszcze ok. 5 minut