Maria Jagiełło - dietetyk
Kotlety z ciecierzycy pieczone

Kotlety z ciecierzycy pieczone - 1 kg potrawy
ciecierzyca ugotowana lub z puszki - 700g
jaja - 2 szt
bułka pszenna czerstwa - 50g
mleko - 100g
cebula - 100g
oliwa - 10g
sól, cząber, majeranek, kminek mielony, pieprz mielony
ciecierzycę zblenduj blenderem lub rozgnieć widelcem
bułkę czerstwą namocz w mleku
cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie
do rozgniecionej ciecierzycy dodaj surowe jajka, namoczoną bułkę w mleku, przesmażoną cebulę oraz przyprawy do smaku, całość dokładnie wymieszaj
formuj kotlety rękoma lub za pomocą 2 łyżek
rozgrzej piekarnik do 200st C
na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i układaj na nim uformowane kotlety
kotlety piecz ok 20 min