Maria Jagiełło - dietetyk
Kotlety z mozzarellą

Kotlety faszerowane mozzarellą – 1 kg potrawy
· kotlety schabowe – 600g
· mozzarella light – 300g
· pomidory suszone z oliwy – 100g
· tymianek świeży, sól
1. kotlety schabowe rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą na 3-5 mm
2. przypraw je solą, świeżymi listkami tymianku i posmaruj oliwą z pomidorów
3. na połówce kotleta ułóż plaster mozzarelli, a na nim pomidory suszone
4. farsz przykryj drugą połową kotleta i lekko dociśnij
5. rozgrzej patelnię grillową lub teflonową i ułóż na niej uformowane kotlety
6. kiedy się zrumienią, odwróć na drugą stronę najlepiej używając łopatki i widelca
7. kotlety podawaj na gorąco, aby mozzarella była lekko upłynniona