Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Kotlety z mozzarellą



Kotlety faszerowane mozzarellą – 1 kg potrawy

· kotlety schabowe – 600g

· mozzarella light – 300g

· pomidory suszone z oliwy – 100g

· tymianek świeży, sól


1. kotlety schabowe rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą na 3-5 mm

2. przypraw je solą, świeżymi listkami tymianku i posmaruj oliwą z pomidorów

3. na połówce kotleta ułóż plaster mozzarelli, a na nim pomidory suszone

4. farsz przykryj drugą połową kotleta i lekko dociśnij

5. rozgrzej patelnię grillową lub teflonową i ułóż na niej uformowane kotlety

6. kiedy się zrumienią, odwróć na drugą stronę najlepiej używając łopatki i widelca

7. kotlety podawaj na gorąco, aby mozzarella była lekko upłynniona