Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Kurczak duszony w majeranku



Kurczak duszony w majeranku - 1 kg potrawy

  • udka z kurczaka bez kości i skóry - 1 kg

  • oliwa - 2 łyżki

  • majeranek suszony - 2 łyżeczki

  • sól - 10g

Sposób wykonania:


  1. mięso włóż do miski,dodaj sól, otarty w dłoniach majeranek i oliwę

  2. wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka - kilkanaście minut

  3. rozgrzej patelnię i układaj na niej zamarynowanego kurczaka, a resztę oliwy z przyprawami wylej na patelnię

  4. kiedy zrumieni się z jednej strony, odwróć na drugą

  5. po zrumienieniu kurczaka z obu stron, przykryj patelnię pokrywą i ustaw palnik na minimum

  6. kurczaka duś we własnym sosie 30 min