Maria Jagiełło - dietetyk
Młoda kapusta gotowana

Młoda kapusta gotowana – 1 kg potrawy
· Kapusta młoda – 2kg
· Koperek - 1 pęczek
· Szczypiorek – 1 pęczek
· Woda – 0,5 szklanki
· Olej rzepakowy – 3 łyżki
· Mąka razowa – 2 łyżki
· Przyprawy: sól, cukier, pieprz ziołowy,
· Ocet winny – 2 łyżki
Sposób wykonania:
1. Umyć kapustę i poszatkować
2. Umyć zieleninę i drobno pokroić
3. Do kapusty dodać wrzącą wodę, zieleninę i przyprawy, gotować ok. 15 minut niezbyt szczelnie przykryte pokrywą
4. Kiedy kapusta jest al. dente dodać ocet
5. Olej i mąkę przesmażyć chwilę na patelni i dodać do kapusty, wymieszać, zagotować
6. Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami gotowanymi