Maria Jagiełło - dietetyk
Oliwa extra virgin - oliwa oliwie nierówna

Oliwa Extra Virgin – oliwa oliwie nierówna
Oliwa z oliwek jest dla nas lekarstwem tylko wtedy, kiedy zawiera dużo polifenoli. Tej informacji niestety nie znajdziemy na etykiecie. Musimy więc sami orientować się, jak dobrze wybrać oliwę i jak sprawdzić ją w domu.
Najważniejsze cechy dobrej oliwy, które przeczytasz na etykiecie:
Musi być extra virgin,
Musi mieć niską kwasowość – najlepiej poniżej 0,2 %,
Powinna być produkowana w tym samym gospodarstwie, z którego pochodzą oliwki,
Musi być zapakowana w ciemne szkło lub metalowy pojemnik,
Dodatkowym atutem jest produkcja ekologiczna.
Niestety oliwa jest najczęściej fałszowanym olejem, więc czytanie etykiety często na nic się nie zda. Nie tylko może nie być extra virginie, ale może nawet zawierać domieszkę innych tanich olejów. Wówczas za zwykły olej płacimy , jak za złoto:)
Najważniejsze cechy dobrej oliwy, które sprawdzisz dopiero po zakupie:
Musi mieć kolor od złotego po zielonkawy,
Musi mieć wyrazisty zapach,
Musi mieć wyrazisty i pikantny smak, który wyczuwa się po chwili od spożycia jako mocne drapanie w gardle,
W temp. poniżej 10 st. C (w lodówce) musi zrobić się mętna, czasami widać nawet smugi.
Do wyprodukowania 1 kg dobrej oliwy z dużą ilością polifenoli potrzeba 5 – 12 kg zielonych oliwek. Tak więc oliwa poniżej 70 zł za litr nie może być prozdrowotna. To po prostu olej z oliwek.
Oliwę należy przechowywać w zaciemnieniu, w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce – najlepsze są spiżarnie lub piwnice:)
Po otwarciu butelkę można przechowywać do 3 miesięcy.
Tekst: Maria Jagiełło - dietetyk Warszawa, dietetyk Łódź