
Maria Jagiełło - dietetyk
Papryka nadziewana warzywami

Papryka nadziewana warzywami pieczona – 1 kg potrawy
· Papryka – 4 szt
· Włoszczyzna paski mrożona– 0,5kg
· Cebula – 0,25kg
· Oliwa – 1 łyżka
· Zielona pietruszka – 0,5 pęczka
· Koncentrat pomidorowy – 0,05kg
· Przyprawy: sól, papryka ostra
Sposób wykonania:
1. Cebulę obrać i pokroić w półplastry
2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić
3. Do zeszklonej cebuli dodać zamrożone warzywa i smażyć do odparowania wody
4. Dodać sól, paprykę ostrą i koncentrat pomidorowy, wymieszać
5. Strąki papryki umyć, przeciąć na pół wzdłuż, wyciąć komorę nasienną
6. Połówki papryki napełnić nadzieniem z warzyw, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.