Maria Jagiełło - dietetyk
Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy – 1 kg potrawy
· ciecierzyca - 0,3 kg
· cebula - 1 szt duża
· czosnek - 2 ząbki
· oliwa - 2 łyżki
· sól, majeranek, kumin
Sposób wykonania:
1. ciecierzycę zalej wrzącą wodą (3 x więcej wody niż nasion) i odczekaj ok. 1 godz. aż woda ostygnie
2. odlej wodę od moczenia i nasiona zalej świeżą wrząca wodą, aby były całkowicie ochłonięte
3. gotuj powoli pod przykryciem aż nasiona będą miękkie (1-1,5 godz.)
4. 10 minut przed końcem gotowania osól ciecierzycę
5. po ugotowaniu z ciecierzycy odlej wodę
6. cebulę pokrój w kostkę i na rozgrzanej oliwie na patelni zeszklij
7. pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek
8. cebulę i czosnek oraz majeranek i pieprz dodaj do ciecierzycy i dokładnie zmiksuj całość blenderem na gładką masę.
9. pastę ewentualnie dopraw solą
10. pasta jest idealna jako dodatek do pieczywa i grzanek