Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Pesto z zielonej pietruszki



Pesto z zielonej pietruszki

Pesto z zielonej pietruszki to moja autorska odsłona różnych smaków tego zielonego sosu. Oczywiście bez zmian najważniejszą rolę odgrywa w nim doskonała oliwa extra virgin, ale kultowa bazylia zastąpiona jest zielonymi liśćmi pietruszki. Polacy uwielbiają jej smak i dodają posiekaną na wykończenie wielu potraw. To bomba witaminy C oraz chlorofilu – rewelacyjnego przeciwutleniacza. Orzechy pini zastępuję nerkowcami, bo lepiej harmonizują ze smakiem pietruszki. W mojej wersji podstawowej nie ma też parmezanu. Używam go bezpośrednio na wierzch gotowej potrawy. Pesto pietruszkowe wykorzystuję jako sos do makaronów, ale również jako rewelacyjną pastę do grzanek. Można je przechowywać w lodówce ok. tygodnia. Koniecznie zróbcie je w domu i przekonajcie się, że ta wersja pesto jest bliższa podniebieniu Polaków w porównaniu z Milanese.


Pesto z zielonej pietruszki


Przepis na 250 g sosu:

· Zielona pietruszka – 50g

· Oliwa extra virgin – 100g

· Orzechy nerkowca – 100g

· Czosnek – 2 ząbki

· Sól – 0,5 łyżeczki


1. Orzechy i czosnek zblenduj na piasek

2. Dodaj posiekaną pietruszkę, oliwę i sól, całość blenduj do konsystencji sosu

3. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pudełku