
Maria Jagiełło - dietetyk
Pstrąg grillowany/pieczony

Pstrąg grillowany/pieczony – 1 kg potrawy
· Pstrąg cały– 1,2kg
· Oliwa – 1 łyżka
· Tymianek świeży – 1 łyżeczka
· Zielona pietruszka – 1 pęczek
· Sól – 10g
1. Od pstrąga odetnij płetwy i głowę, opłucz go wodą i osusz ręcznikiem papierowym
2. Oliwę wymieszaj z tymiankiem i solą i natrzyj pstrąga marynatą
3. Do środka pstrąga włóż liście zielonej pietruszki
4. Na rozgrzanej patelni grillowej lub teflonowej połóż pstrąga i grilluj go z każdej strony po ok. 3-4 min lub w naczyniu żaroodpornym włóż pstrąga do nagrzanego piekarnika do 220 st. i piecz go 20 min