Maria Jagiełło - dietetyk
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Pulpety drobiowe – 1 kg w sosie pomidorowym
· mięso mielone z kurczaka - 0,8 kg
· jaja - 2 szt
· zielona pietruszka - 0,5 pęczka
· bułka tarta - 4 łyżki
· sól, cukier, pieprz mielony
· sok pomidorowy – 1 l
· czosnek - 4 ząbki
· oliwa - 2 łyżki
1. sok pomidorowy wlej do rondelka i wrzuć do niego posiekany czosnek
2. bułkę tartą zalej 0,5 szkl wody do namoczenia
3. do mięsa mielonego dodaj jaja, posiekaną zieleninę, bułkę tartą, sól i pieprz
4. masę dokładnie wyrabiaj
5. następnie formuj mokrymi rękoma małe pulpety
6. do wrzącego soku pomidorowego włóż pulpety i gotuj 10 minut pod przykryciem