Maria Jagiełło - dietetyk
Pulpety rybne

Pulpety rybne - przepis na 1kg potrawy
Filety z dorsza – 700g
Włoszczyzna krojona – 300g
Jaja – 2 szt
Przyprawy: sól, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, tymianek
Woda na wywar – 1l
Ewentualnie bułka tarta
1. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na grube kostki i gotować od wrzątku z przyprawami 40 minut
2. Filety opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki
3. Włoszczyznę z wywaru ostudzić i zmielić razem z rybą
4. Zmieloną rybę z włoszczyzną dokładnie wyrobić z jajami, solą i tymiankiem (jeśli masa jest za rzadka, dodać 1-2 łyżki bułki tartej
5. Z masy formować mokrymi rękami kule 50g
6. Pulpety wkładać do wrzącego wywaru i gotować ok. 10 minut