Maria Jagiełło - dietetyk
Risotto z mięsem i warzywami

Risotto z mięsem i warzywami – 1 kg potrawy
· ryż - 1 szklanka
· bulion - 2 szklanki
· schab - 0,5 kg
· cebula - 1 szt duża
· papryka czerwona - 1 szt
· oliwa – 2 łyżki
· przecier pomidorowy - 2 łyżki
· zielona pietruszka – 1 pęczek
· sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i przesmaż na niej ryż
2. Małymi porcjami dolewaj do ryżu bulion i na małym ogniu gotuj ryż aż będzie al. dente
3. Schab pokrój w małą kostkę i usmaż na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy, przypraw solą i pieprzem
4. Do ugotowanego ryżu dodaj usmażone mięso
5. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy
6. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż ok. 5 minut
7. Usmażone warzywa dodaj do ryżu i mięsa, wymieszaj, dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, dokładnie wymieszaj
8. Risotto na wierzchu posyp pokrojoną pietruszką