Maria Jagiełło - dietetyk
Risotto warzywne z kurczakiem
Przepis na 1 kg potrawy

ryż - 100g
wywar/woda - 300-400g
sól - 0,5 łyżeczki
pierś z kurczaka - 500g
por - 100g
marchew - 100g
seler - 100g
oliwa - 3 łyżki
zielona pietruszka - 0,5 pęczka
sól
pora pokrój w półkrążki, seler i marchew zetrzyj na tarce z grubymi oczkami
kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm
w rondelku rozgrzej oliwę oliwę i dodaj ryż i chwilę przesmaż
następnie dodaj pokrojonego kurczaka i warzywa, wymieszaj i chwilę podsmaż
do rondelka zacznij dodawać wywar małymi porcjami (1 łyżka wazowa) i smaż risotto bez pokrywy
w trakcie sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj sól
kiedy ryż będzie al dente, zakończ smażenie i dodaj pokrojoną pietruszkę