Maria Jagiełło - dietetyk
Roladki drobiowe ze szpinakiem

Roladki drobiowe ze szpinakiem – 1 kg potrawy
· Filet drobiowy podwójny – 0,5kg
· Szpinak mrożony – 0,5 kg
· Oliwa – 2 łyżki
· Czosnek – 3 ząbki
· Przyprawy: sól
Sposób wykonania:
1. Filet umyć, osuszyć, przeciąć nożem tak, aby powstały równe płaty mięsa
2. Filety pobić tłuczkiem na ok. 0,3-0,5 mm
3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekany czosnek, chwilę go przesmażyć , dodać zamrożony szpinak
4. Szpinak smażyć na patelni aż się rozmrozi i wyparuje z niego woda, doprawić do smaku solą
5. Szpinak podzielić na 4 części i rozsmarować równo na posolonych filetach
6. Zawinąć mięso w kształcie roladek, ostatecznie uformować kształt mokrymi rękami
7. Roladki zawinąć w folię spożywczą i dokładnie zakręcić końcówki tak, aby powstały 4 wałeczki
8. Zawinięte w folie roladki gotować na parze przez 30 minut
9. Podawać na gorąco, najlepiej z sosem pomidorowym śródziemnomorskim