Maria Jagiełło - dietetyk
Roladki schabowe z pieczarkami

Roladki schabowe z pieczarkami – 1 kg potrawy
Surowce:
· schab b/k - 0,5 kg
· pieczarki - 0,4 kg
· cebula – 0,05kg
· olej - 2 łyżki
· ser żółty – 0,05kg
· zielona pietruszka - 1 pęczek
· przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób wykonania:
1. cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić z dodatkiem oleju na patelni
2. pieczarki umyć, pokroić w kostkę, dodać do zeszklonej cebuli i smażyć często mieszając do odparowania płynu
3. przyprawić delikatnie solą i pieprzem, zdjąć z ognia
4. schab pokroić w cienkie plastry (max 1 cm), pobić tłuczkiem na 3-5 mm przykrywając je folią spożywczą podczas pobijania
5. zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i pokroić, dodać do pieczarek
6. ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do wystudzonych pieczarek, dokładnie wymieszać
7. na płaty mięsa nakładać po 1 łyżce farszu i rolować mięso bez zakładek w kształcie wrzecionek
8. roladki na wierzchu należy lekko posolić i zawijać w folię spożywczą tak, jak duże cukierki (koniecznie trzeba zawinąć dokładnie końcówki)
9. zafoliowane roladki ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut (zamiast garnka na parze można użyć zwykły garnek, durszlak i pokrywę)
10. po ugotowaniu należy odwinąć z folii, przekroić po skosie i podawać na gorąco