Maria Jagiełło - dietetyk
Rosół i sztuka mięsa

Rosół i sztuka mięsa
· Woda 2 l
· Wołowina chuda b/k - 0,5 kg
· Włoszczyzna – 1 pęczek
· Sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach,
· Cebula – 1 szt
· Zielona pietruszka – 1 pęczek
Sposób wykonania:
1. Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej mięso, gotuj powoli pod przykryciem
2. Po 1 godz. gotowania dodaj do mięsa włoszczyznę, łodygi zielonej pietruszki, sól, przyprawy oraz przypieczoną na palniku gazowym cebulę (można ją też przypiec na suchej patelni)
3. Rosół gotuj powoli jeszcze ok. 1 godz
4. Po ugotowaniu rosół należy przecedzić przez sito i można go jeść z makaronem lub ryżem.
5. Mięso należy pokroić w plastry w poprzek włókien – bardzo dobrze smakuje z chrzanem lub ćwikłą, można je też wykorzystać do 2 dania i zjeść z ziemniakami i surówką.
6. Włoszczyznę z rosołu możesz wykorzystać do sałatki jarzynowej