Maria Jagiełło - dietetyk
Ryż po tajsku z krewetkami i mango

Ryż po tajsku z krewetkami i mango – 1 kg potrawy
· Krewetki – 400g
· Ryż jaśminowy - 100g
· Woda do gotowania ryżu – 200g
· Mango – 300g
· Pasta curry – 1 łyżeczka
· Cebula szalotka – 100g
· Olej kokosowy – 1 łyżka
· Sos rybny – 1 łyżka
· Sok z cytryny – 2 łyżki
· Kolendra, szczypiorek, papryczka chili
Ryż jaśminowy ugotować od wrzącej wody z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłukać, odsączyć i wyłożyć cienką warstwą na tacę i odłożyć bez przykrycia na około 1 godzinę lub dłużej jeśli mamy czas.
Mango obrać i pokroić na podłużne kawałki. Krewetki oczyścić (z ogonków, pancerzy i jelit).
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w woku lub dużej patelni.
Dodać pastę oraz krewetki i mieszając smażyć przez ok. 1 minutę.
Dodać mango i chwilę razem podsmażyć.
Dodać ryż i wymieszać. Smażyć przez ok. 2 minuty mieszając.
Skropić sosem rybnym i sokiem z cytryny. Wymieszać i chwilę podsmażyć.
Na koniec wymieszać ze szczypiorkiem, posiekaną papryczką chili i połową kolendry. Wyłożyć do miseczek i posypać resztą kolendry.