
Maria Jagiełło - dietetyk
Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa – 1 kg potrawy
· Śledzie matyjasy – 0,3kg
· Ziemniaki – 0,3 kg
· Ogórek kiszony – 0,2 kg
· Jabłko – 0,2 kg
· Cebula – 1szt mała
· Zielona pietruszka – 1 pęczek
· Oliwa – 1 łyżka
Sposób wykonania:
1. Śledzie moczyć w mleku przez 2 godziny, opłukać, osączyć
2. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w kostkę 1cmx1cm
3. Ogórek kiszony pokroić w kostkę
4. Jabłko umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z ogórkiem kiszonym
5. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę
6. Śledzie pokroić w poprzek w paski szerokości 0,5cm
7. Pietruszkę opłukać, osuszyć, pokroić
8. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z oliwą, nie przyprawiać!