Maria Jagiełło - dietetyk
Sałatka Cezar

Sałatka Cezar – 1 kg potrawy
· Filet z kurczaka – 0,5 kg
· Sałata rzymska – 0,1 kg
· Pieczywo ciemne na grzanki – 8 kromek
· Pomidory koktajlowe – 0,25 kg
· Jogurt grecki – 0,5 szkl
· Anchois – 1 op
· Oliwa – 2 łyżki
· Sól, oregano
Sposób wykonania:
1. Filety z kurczaka pokrój w kostkę lub w paski, wymieszaj je z 1 łyżką oliwy, solą i oregano
2. Rozgrzej patelnię teflonową i usmaż na niej krótko kurczaka
3. Pieczywo na grzanki pokrój w kostkę 1cm x 1cm, wymieszaj z 1 łyżką oliwy i oregano
4. Rozgrzej patelnię teflonową i rumień powoli grzanki na patelni
5. Sałatę rzymską pokrój na paski i rozłóż na dużym półmisku lub talerzu
6. Pomidory koktajlowe przekrój na pół i rozsyp na sałacie
7. Na sałatę rozsyp również kurczaka i grzanki
8. Jogurt zmiksuj z anchois na jednolitą konsystencję
9. Sałatkę polej na wierzchu powstałym sosem