Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Sałatka Cezar



Sałatka Cezar – 1 kg potrawy


· Filet z kurczaka – 0,5 kg

· Sałata rzymska – 0,1 kg

· Pieczywo ciemne na grzanki – 8 kromek

· Pomidory koktajlowe – 0,25 kg

· Jogurt grecki – 0,5 szkl

· Anchois – 1 op

· Oliwa – 2 łyżki

· Sól, oregano


Sposób wykonania:


1. Filety z kurczaka pokrój w kostkę lub w paski, wymieszaj je z 1 łyżką oliwy, solą i oregano

2. Rozgrzej patelnię teflonową i usmaż na niej krótko kurczaka

3. Pieczywo na grzanki pokrój w kostkę 1cm x 1cm, wymieszaj z 1 łyżką oliwy i oregano

4. Rozgrzej patelnię teflonową i rumień powoli grzanki na patelni

5. Sałatę rzymską pokrój na paski i rozłóż na dużym półmisku lub talerzu

6. Pomidory koktajlowe przekrój na pół i rozsyp na sałacie

7. Na sałatę rozsyp również kurczaka i grzanki

8. Jogurt zmiksuj z anchois na jednolitą konsystencję

9. Sałatkę polej na wierzchu powstałym sosem