Maria Jagiełło - dietetyk
Sałatka grecka

Sałatka grecka – 1 kg potrawy
· Pomidory – 0,2kg
· Ogórki – 0,2kg
· Papryka – 0,2kg
· Cebula – 1 szt średnia
· Ser feta light – 20 dag
· Oliwki czarne – 20 szt
· Sos winegret: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, sól
Sposób wykonania:
1. Ogórki ze skorą pokrój w półplastry
2. Pomidory pokrój w ćwiartki lub ósemki
3. Paprykę pokrój w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm
4. Cebulę pokrój w piórka lub półkrążki
5. Ser feta pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm
6. Oliwki przekrój na pół
7. Wymieszaj dokładnie składniki sosu winegret
8. Warzywa rozsyp warstwami na dużym półmisku lub talerzu
9. Na wierzchu rozsyp ser i oliwki
10. Sałatkę polej sosem vinegret