Maria Jagiełło - dietetyk
Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna - 1 kg potrawy
· Sałata liściasta – 1 szt
· Jaja – 5 szt
· Rzodkiewki – 1 pęczek
· Pomidory – 0,25 kg
· Papryka czerwona – 1 szt
· Szczypiorek – 1 pęczek
· Ogórek – 0,25 kg
· Sos: jogurt naturalny -0,15l, majonez – 1 łyżka, sól, cukier
Sposób wykonania:
1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz
2. Sałatę porwij w palcach i rozłóż na półmisku
3. Jaja umyj, ugotuj na twardo, zalej zimną wodą
4. Ostudzone jaja obierz ze skorupy i pokrój w ćwiartki, poukładaj na liściach sałaty
5. Pomidory pokrój w ósemki i poukładaj na półmisku
6. Paprykę pokrój w kostkę i rozsyp na pozostałych składnikach na półmisku
7. Ogórek pokrój na ćwierćplastry i również rozsyp na półmisku
8. Przygotuj sos z jogurtu i majonezu, przypraw go solą i cukrem, polej nim sałatkę
9. Na sos rozsyp pokrojony szczypiorek i pokrojoną w ćwierćplastry rzodkiewkę.