Maria Jagiełło - dietetyk
Sałatka z bakłażana, papryki i fety

Przepis na 1 kg potrawy
bakłażan - 350g
papryka - 350g
feta light - 300g
natka pietuszki - 1/2 pęczka
oliwa - 2 łyżki
zioła dalmatyńskie - 1 łyżeczka
bakłażana pokrój w plastry o gr 1cm, posól z obu stron i odstaw na 30 min
paprykę pokrój w grubą kostkę, natkę pietruszki pokrój drobno, ser feta pkrój w kostkę
na patelni dodaj oliwę i przesmaż na niej ok 3-4 min pokrojoną paprykę razem z ziołami dalmatyńskimi, następnie przełóż ją do miski
z bakłażana ręcznikiem papierowym usuń rosę z obu stron
bakłażana grilluj na patelni po smażeniu papryki z każdej strony po 2 min
ugrillowanego bakłażana pokrój w kostkę
wszystkie składniki sałatki wymieszaj