Maria Jagiełło - dietetyk
Sałatka z brokułów

Sałatka z brokułów – 1 kg potrawy
· Brokuły – 0,5 kg
· Jaja – 4 szt
· Pomidory – 20 dag
· Cebula – 1 szt mała
· Koperek – 0,5 pęczka
· Majonez – 1 łyżka
· Jogurt grecki – 4 łyżki
· Sok z cytryny – 1 łyżeczka
· Sól, cukier
Sposób wykonania:
1. Brokuły ugotuj al. Dente w osolonej wodzie bez przykrycia i ostudź
2. Jaja ugotuj na twardo i ostudź w zimnej wodzie
3. Pomidory pokrój na ćwiartki lub ósemki
4. Cebulę drobno posiekaj nożem na desce
5. Koperek drobno pokrój
6. Brokuły rozsyp na dużym półmisku lub talerzu
7. Na brokułach poukładaj pokrojone pomidory
8. Jajka pokrój na ćwiartki i poukładaj na brokułach
9. Cebulę pokrój w półkrążki i rozsyp na sałatce
10. Koperek, majonez, jogurt grecki, sok z cytryny wymieszaj i przypraw do smaku solą i cukrem
11. Sałatkę polej przygotowanym sosem