Maria Jagiełło - dietetyk
Sałatka z indyka, ryżu i pomidorów suszonych

Sałatka z indyka, ryżu jaśminowego i pomidorów suszonych – 1 kg potrawy
· ryż jaśminowy – 150g
· woda do gotowania ryżu – 300g
· pierś z indyka wędzona – 350g
· suszone pomidory w oliwie – 200g odsączonych
· zielona pietruszka – 1 pęczek
1. ryż wsyp do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając
2. kiedy ryż wchłonie całkowicie wodę, zestaw go z ognia i ostudź
3. pierś z indyka pokrój w kostkę 0,5x0,5 cm
4. pomidory suszone odsącz z oliwy i pokrój w 0,5 cm paski
5. zieloną pietruszkę pokrój drobno
6. wszystkie składniki sałatki wymieszaj ze sobą