Maria Jagiełło - dietetyk
Sałatka z pieczarek

Sałatka z pieczarek – 1 kg potrawy
· Pieczarki – 1kg
· Cebula - 0,25kg
· Oliwa – 3 łyżki
· Koncentrat pomidorowy – 0,05kg
· Cytryna – 0,5 szt
· Sól, pieprz, majeranek, papryka w proszku
· Zielona pietruszka – 0,5 pęczka
1. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, posypać szczyptą papryki, dodać koncentrat pomidorowy
2. Pieczarki umyć, pokroić w plastry i dodać do cebuli
3. Przyprawić składniki solą i pieprzem, smażyć ok. 10 minut aż do odparowania z patelni wody
Ostudzić, wymieszać z sokiem z cytryny, podawać na zimno posypane pokrojoną pietruszką