Maria Jagiełło - dietetyk
Sałatka z soczewicy

Sałatka z soczewicy – 1 kg potrawy
· Soczewica – 0,25 kg
· Woda do gotowania soczewicy – 0,25 l
· Kiełbasa szynkowa – 0,2 kg
· Ogórek kiszony – 0,25 kg
· Cebula – 0,05kg
· Zielona pietruszka – 0,5 pęczka
· Oliwa – 1 łyżka
· Sól, pieprz czarny
Sposób wykonania:
1. Soczewicę opłukać i ugotować w wodzie od wrzątku na al. Dente (0k. 20 minut) pod przykryciem z dodatkiem soli, odsączyć po ugotowaniu i ostudzić
2. Kiełbasę pokroić w małą kostkę
3. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę
4. Ogórek pokroić w małą kostkę
5. Zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć, pokroić drobno
6. Wszystkie składniki wymieszać z dodatkiem oliwy, przyprawić do smaku