Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Sałatka z soczewicy wegańska



Przepis na 1 kg potrawy

Składniki:

  • soczewica zielona - 100g

  • woda do gotowania soczewicy - 200g

  • cebula - 100g

  • oliwa - 2 łyżki

  • orzechy włoskie łuskane - 100g

  • ogórek kiszony - 0,5 kg

  • szczypiorek - 0,5 pęczka

  • sól

Sposób wykonania:

  1. soczewicę wsyp na wrzącą osoloną wodę i gotuj powoli pod przykryciem ok. 20 min. aż wchłonie całkowicie wodę

  2. po ugotowaniu soczewicę przestudź

  3. cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni na oliwie

  4. orzechy posiekaj nożem na desce niezbyt drobno

  5. ogórek kiszony pokrój w kostkę lub ćwierćplastry

  6. szczypiorek drobno pokrój

  7. wszystkie składniki sałatki wymieszaj i ewentualnie dopraw solą