Maria Jagiełło - dietetyk
Sałatka z soczewicy wegańska

Przepis na 1 kg potrawy
Składniki:
soczewica zielona - 100g
woda do gotowania soczewicy - 200g
cebula - 100g
oliwa - 2 łyżki
orzechy włoskie łuskane - 100g
ogórek kiszony - 0,5 kg
szczypiorek - 0,5 pęczka
sól
Sposób wykonania:
soczewicę wsyp na wrzącą osoloną wodę i gotuj powoli pod przykryciem ok. 20 min. aż wchłonie całkowicie wodę
po ugotowaniu soczewicę przestudź
cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni na oliwie
orzechy posiekaj nożem na desce niezbyt drobno
ogórek kiszony pokrój w kostkę lub ćwierćplastry
szczypiorek drobno pokrój
wszystkie składniki sałatki wymieszaj i ewentualnie dopraw solą