Maria Jagiełło - dietetyk
Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczyka – 1 kg potrawy
· Tuńczyk w sosie własnym – 2 puszki
· Jaja – 4 szt
· Ogórek zielony – 0,5 kg
· Sałata lodowa – 0,5 szt
· Koperek – 1 pęczek
· Majonez – 1 łyżka
· Przyprawy: sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem
2. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę
3. Ogórek umyć i pokroić wraz ze skórą w ćwierćplastry
4. Sałatę lodową umyć i pokroić w paski
5. Koperek umyć, osuszyć i drobno pokroić
6. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, dodać majonez i przyprawić do smaku