Maria Jagiełło - dietetyk
Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków – 1 kg potrawy
· Ziemniaki – 0,4kg
. Kiełbasa z szynki - 0,3kg
· Jabłka – 0,15kg
· Seler – 0,15kg
· Cebula – 0,05kg
· Jogurt naturalny – 3 łyżki
· Musztarda – 1 łyżka
· Sok z cytryny – 1 łyżeczka
· Sól
· Zielona pietruszka – 0,5 pęczka
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki i seler umyć i ugotować w skórkach pod przykryciem
2. Jabłka umyć, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny
3. Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć, drobno pokroić
4. Ostudzone ziemniaki i seler obrać, pokroić w kostkę
5. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem i przyprawami