Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Soczewica z papryką i fetą



Przepis na 1 kg potrawy

  • soczewica zielona 200g

  • woda do gotowania soczewicy 200g

  • cebula - 150g

  • papryka - 350g

  • ser feta light - 100g

  • oliwa - 2 łyżki

  • zielona pietruszka - 1 pęczek

  • zioła śródziemnomorskie - 1 łyżeczka

  1. soczewicę ugotuj w wodzie bez soli na małym ogniu pod przykryciem

  2. cebulę i paprykę pokrój w kostkę

  3. na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę, smaż ja kilka minut aż będzie szklista

  4. następnie dodaj paprykę i smaż całość ok 5 min

  5. do papryki i cebuli dodaj ugotowaną soczewicę, pokrojony ser feta i zioła, smaż chwilę,

  6. na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki