top of page

Żyj zdrowo - to proste

  • Zdjęcie autoraMaria Jagiełło - dietetyk

Szaszłyki z kurczaka i cukinii



Szaszłyki z kurczaka i cukinii – 1 kg potrawy

· Udka z kurczaka bez kości – 550g

· Cukinia – 700g

· Oliwa – 1 łyżka

· Sól – 10g

· zioła prowansalskie – 1 łyżeczka

· Patyki do szaszłyków

1. Udka z kurczaka pokroić na kawałki ok. 2x2 cm

2. Cukinię obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części, wyciąć komorę nasienną, jeśli jest widoczna

3. Cukinię pokroić na kwałki ok. 2x2 cm

4. Mięso i cukinię wymieszać z oliwą, solą i ziołami prowansalskimi

5. Na patyki nakładać na przemian mięso i cukinię

6. Szaszłyki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 st

7. Piec 15 min

bottom of page