Maria Jagiełło - dietetyk
Szaszłyki z kurczaka i cukinii

Szaszłyki z kurczaka i cukinii – 1 kg potrawy
· Udka z kurczaka bez kości – 550g
· Cukinia – 700g
· Oliwa – 1 łyżka
· Sól – 10g
· zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
· Patyki do szaszłyków
1. Udka z kurczaka pokroić na kawałki ok. 2x2 cm
2. Cukinię obrać, przeciąć wzdłuż na 4 części, wyciąć komorę nasienną, jeśli jest widoczna
3. Cukinię pokroić na kwałki ok. 2x2 cm
4. Mięso i cukinię wymieszać z oliwą, solą i ziołami prowansalskimi
5. Na patyki nakładać na przemian mięso i cukinię
6. Szaszłyki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 st
7. Piec 15 min