top of page

Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Wątróbka drobiowa duszona z jabłkami i cebulą



Przepis na 1 kg potrawy

  • wątróbka drobiowa 700g

  • jabłka obrane ósemki 300g

  • cebula 100g

  • oliwa 3 łyżki

  • majeranek 1 łyżeczka

  • sól, pieprz do smaku

  1. wątróbkę drobiową osusz ręcznikiem papierowym

  2. cebulę pokrój w piórka

  3. na dnie rondelka ułóż jabłka pokrojone w ósemki i wymieszane z majerankiem

  4. na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej wątróbkę z każdej strony po 1 minucie - uwaga będzie "strzelał" tłuszcz!

  5. podsmażoną wątróbkę osól i ułóż na jabłkach w rondelku

  6. na patelni po smażonej wątróbce przesmaż do zeszklenia cebulę i przełóż ją do rondelka na wątróbkę

  7. całość przykryj pokrywą, zagotuj i duś na małym ogniu ok 5 min

bottom of page