Maria Jagiełło - dietetyk
Włoskie sery - Top 5

Szczególne miejsce w kuchni włoskiej zajmują sery. Te produkty Włosi wykorzystują na różne sposoby. Sery są bazą do potraw lub ważnym dodatkiem, a często również przyprawą. Wydaje się oczywiste, że sery są niezbędne przy sporządzaniu dań z makaronów i ryżu, ale również dodawane są do mięsa i ryb, warzyw i sufletów, zup i potraw mącznych, które dzięki temu zyskują niepowtarzalny smak i aromat.
Najbardziej znane włoskie sery na świecie to: mozzarella, gorgonzola, mascarpone, parmezan, grana. Asortyment produkcji włoskiej jest oczywiście nieporównywalnie bogatszy.
Parmezan jest powszechnie znanym na świecie serem przeznaczonym do tarcia. Jest to ser twardy o ziarnistej konsystencji, odznaczający się bardzo pikantnym ale przyjemnym smakiem i zapachem. Zaczęto go produkować około roku 1200 w mieście Parma w północnych Włoszech. Wytwarzany jest z mleka krowiego, a masę serową otrzymuje się po dodaniu podpuszczki. Na 1 kg sera przypada aż 16l mleka. Parmezan dojrzewa 18-36 miesięcy. Oczywiście najbardziej ceniony jest ten najstarszy. Używa się go do przyprawiania makaronu, ryżu, jako dodatku do zup i zapiekanek oraz sosów.
Gorgonzola nazwany został od wioski pod Mediolanem, gdzie wyrabiano go już w IX wieku. Jest to ser pleśniowy o miękkiej, kremowej konsystencji, poprzerastany niebiesko-zielonymi żyłkami. Wytwarzany jest z mleka krowiego. Odznacza się łagodnym smakiem. Używany jest jako ser stołowy (deska serów), jako składnik sosów sałatkowych, sałatek i makaronów.
Mozzarella to biały ser produkowany z mleka bawolego lub krowiego, przechowywany w serwatce. Stosowany, żeby dodać potrawie odpowiednią konsystencję niż smak. Mozzarella z łatwością wchłania smak i zapach składników sąsiadujących wzmacniając efekt organoleptyczny. Ser ten znalazł zastosowanie jako składnik sałatek, jest wykorzystywany do zapiekania oraz jako składnik pizzy.
Mascarpone wykorzystywany jest w produkcji deserów, ciast, makaronu i jako dodatek do pikantnych potraw. Określany jest czasami jako twaróg, ale wytwarza się go w sposób podobny do jogurtu. Surowcem do produkcji jest śmietanka, do której dodaje się odpowiednie kultury bakterii. Ma on bardzo aksamitną, kremowa konsystencję i słodkawy smak. Jest bardzo tłustym serem; w zależności od producenta może zawierać 40-80% tłuszczu. Jest głównym składnikiem tiramisu – popularnego włoskiego deseru.
Ricotta jest miękkim serem produkowanym z mleka i serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego). Składa się z delikatnych wilgotnych ziaren, ma zwartą konsystencję. Jest biały i trochę przypomina polski twaróg. Jest lekkostrawny, zawiera 10-20% tłuszczu. Odznacza się łagodnym i delikatnym smakiem i jest niemal bezzapachowy. Ricotta jest znakomitym składnikiem wielu potraw wytrawnych i słodkich. Szczególnie często wykorzystywana jako dodatek do różnych farszów.