Maria Jagiełło - dietetyk
Warzywa duszone - leczo

Warzywa duszone (leczo) – 1 kg potrawy
· Cebula – 0,25kg
· Kabaczek – 0,25kg
· Cukinia – 0,25kg
· Papryka – 0,25kg
· Pomidory – 0,25kg
· Oliwa – 1 łyżka
· Przyprawy: sól, papryka słodka
· Zielona pietruszka – 1 pęczek
Sposób wykonania:
1. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w półkrążki
2. Kabaczek, cukinię umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć komorę nasienną, następnie pokroić w paski
3. Paprykę umyć i pokroić w paski
4. Pomidory umyć zalać wrzącą wodą na 10 sekund, obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę
5. Zieleninę umyć i drobno pokroić
6. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić
7. Do cebuli dodać warzywa i dusić pod przykryciem ok. 10 minut
8. Duszone warzywa przyprawić solą, papryką, dodać zieloną pietruszkę