Maria Jagiełło - dietetyk
Wołowina duszona - bitki wołowe

Wołowina duszona - 1 kg potrawy
wołowina zrazowa - 1300g
cebula - 100g
oliwa - 4 łyżki
woda/wywar - 500g
sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
wołowinę pokrój w cienkie plastry w poprzek włókien i rozbij tłuczkiem od mięsa
mięso wymieszaj z 2 łyżkami oliwy
rozgrzej patelnię teflonową i zrumień mięso z każdej strony
zrumienione mięso włóż do rondelka, zalej je wywarem lub wrzącą wodą, dodaj sól i przyprawy i duś pod przykryciem na małym ogniu
cebulę pokrój w kostkę i zrumień na patelni na 2 łyżkach oliwy, a następnie dodaj do duszenia
wołowinę należy dusić do miękkości ok 1,5-2 h