Maria Jagiełło - dietetyk
Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku – 1 kg potrawy
· rostbef – 1 kg
· cebula – 100g
· pieczarki – 250g
· oliwa – 4 łyżki
· czosnek – 4 ząbki
· koncentrat pomidorowy – 100g
· wino czerwone wytrawne – 100g
· sól, pieprz, zioła prowansalskie
1. wołowinę pokrój w drobną kostkę
2. w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną wołowinę,
3. smaż do zrumienienia mieszając co chwila
4. dodaj sól, zioła i koncentrat pomidorowy
5. przykryj pokrywą i duś na małym ogniu 60 min
6. cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie na patelni
7. pieczarki przekrój na pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości
8. po 60 min duszenia dodaj do wołowiny cebulę, pieczarki i wino
9. wszystkie składniki duś pod przykryciem ok. 30 minut
10. na koniec dodaj szczyptę zmielonego pieprzu oraz ewentualnie przypraw według potrzeby solą