
Maria Jagiełło - dietetyk
Zapiekanka ryżowo-warzywno-mięsna

Zapiekanka ryżowo-warzywno-mięsna – 1 kg potrawy
· ryż basmati – 1 torebka
· schab b/k - 0,25 kg
· oliwa - 2 łyżki
· pomidory – 0,25 dag
· kukurydza konserwowa – 10 dag
· fasolka szparagowa - 25 dag
· zielona pietruszka - 0,5 pęczka
· sól, pieprz czarny mielony, bazylia suszona
Surowce na sos:
· jogurt naturalny - 0,2 l
· ser topiony ziołowy - 50g
Sposób wykonania:
1. ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta
2. schab pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z solą i pieprzem, zrumień na oliwie
3. pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki i wydrąż komorę nasienną, a następnie pokrój w kostkę
4. fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie al dente
5. zieloną pietruszkę drobno pokrój
6. ryż, kukurydzę, fasolkę, schab i pietruszkę wymieszaj wymieszaj z dodatkiem bazylii
7. wymieszaną masę wyłóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego
8. w rondelku zagotuj ser topiony i jogurt naturalny cały czas mieszając, aby powstał jednolity sos
9. gorącym sosem polej zapiekankę i wstaw do pieczenia w temp. 220 st. C przez 20 minut.