Maria Jagiełło - dietetyk
Zapiekanka z makaronu i kurczaka

Zapiekanka z makaronu i kurczaka – 1 kg potrawy
· makaron z semoliny - 0,15 kg
· filet z kurczaka - 0,5 kg
· olej - 2 łyżki
· seler naciowy - 5 łodyg
· jogurt naturalny - 100g
· jaja – 1 szt
· ser gouda - 50g
· przyprawy: sól, curry
Sposób wykonania:
1. makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie
2. filet drobiowy pokrój w drobną kostkę, przypraw solą i curry, dodaj olej i wymieszaj dokładnie
3. kurczaka usmaż na rozgrzanej teflonowej patelni
4. liście selera oddziel od łodyg
5. łodygi selera pokrój drobno, wymieszaj z ugotowanym makaronem i kurczakiem, wyłóż do naczynia żaroodpornego
6. ser zetrzyj na drobnej tarce, liście selera drobno pokrój
7. jaja wymieszaj dokładnie z jogurtem, dodaj ser i liście selera, wymieszaj ponownie
8. sosem zalej zapiekankę i włóż do piekarnika
9. piecz w temp. 220 st przez 20 minut.