Maria Jagiełło - dietetyk
Zupa krem z dyni

· dynia hokkaido – 0,5kg
· oliwa - 2 łyżki
· czosnek – 2 ząbki
· wywar jarski – 0,5 l
· mleczko kokosowe – 100g
· przyprawy - sól, kolendra, curry, gałka muszkatołowa, imbir
1. dynię przekrój na ćwiartki i wydrąż z niej za pomocą łyżki nasiona, a następnie pokrój ją w grubą kostkę
2. w garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i chwilę przesmaż
3. do czosnku dodaj pokrojoną dynię
4. dynię przesmaż ok. 5 minut, a następnie zalej wrzącym wywarem
5. dodaj sól i przyprawy, przykryj pokrywą i gotuj zupę na małym ogniu ok. 15-20 minut aż dynia będzie miękka
6. następnie zmiksuj składniki zupy blenderem na gładką konsystencję
7. na koniec dodaj do zupy mleczko kokosowe