
Maria Jagiełło - dietetyk
Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów – 1 kg potrawy
· Włoszczyzna – 0,25kg
· Woda – 0,5 l
· Oliwa – 2 łyżki
· Pomidory – 0,25 kg
· Cebula – 1 mała
· Jogurt naturalny – 4 łyżki
· Koperek – 0,5 pęczka
· Przyprawy: sól, cukier, pieprz
Sposób wykonania:
1. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki
2. Zagotować wodę, dodać 1 łyżkę oliwy, włoszczyznę, sól, gotować wywar pod przykryciem na wolnym ogniu (świeżą włoszczyznę ok. 40 minut, mrożoną lub młodą ok. 10-20 minut)
3. Pomidory umyć, sparzyć przez 10 sekund wrzącą wodą, obrać ze skóry, pokroić w kostkę
4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie w rondelku, dodać pomidory
5. Pomidory smażyć bez przykrycia ok. 10 minut
6. Do wywaru dodać pomidory i zmiksować blenderem razem z włoszczyzną, przyprawić do smaku
7. Do zupy dodać koperek i jogurt naturalny
8. Podawać z grzankami dietetycznymi (bez tłuszczu)