top of page

Żyj zdrowo - to proste

  • Zdjęcie autoraMaria Jagiełło - dietetyk

Zupa tajska



Zupa tajska – 1 kg potrawy + kurczak + makaron ryżowy

· Wywar drobiowy – 600g

· Olej kokosowy – 1 łyżeczka

· Czerwona pasta cuury – 1 łyżeczka

· Bakłażan – 200g

· Sos rybny – 1 łyżka

· Mleko kokosowe – 100g

· Cebula – 100g

· Cukier brązowy – 1 łyżeczka

· Przyprawa curry – 0,5 łyżeczki

· Sok z limonki, kolendra świeża


  1. W garnku na oleju chwilę podsmażać pastę curry (uważając aby się nie przypaliła).

  2. Następnie dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.

  3. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i razem podsmażać ok. 1 minutę.

  4. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana (lub pokrojone pieczarki lub inne warzywo) i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.

  5. Dodać curry w proszku, cukier oraz sos rybny. Wymieszać i przez chwilę razem podgrzewać.

  6. Wlać gorący bulion i zagotować.

  7. Dodać mleko kokosowe, wymieszać je z zupą i odstawić z ognia. Podawać z pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulą, listkami świeżej kolendry oraz odrobiną soku z limonki.

WSKAZÓWKI

można kupić gotową pastę curry lub zrobić własną: 2 łyżeczki startego obranego imbiru + starty 1 ząbek czosnku + posiekana 1/2 papryczki chili, warto też dodać trawę cytrynową

bottom of page