Maria Jagiełło - dietetyk
Zupa tajska

Zupa tajska – 1 kg potrawy + kurczak + makaron ryżowy
· Wywar drobiowy – 600g
· Olej kokosowy – 1 łyżeczka
· Czerwona pasta cuury – 1 łyżeczka
· Bakłażan – 200g
· Sos rybny – 1 łyżka
· Mleko kokosowe – 100g
· Cebula – 100g
· Cukier brązowy – 1 łyżeczka
· Przyprawa curry – 0,5 łyżeczki
· Sok z limonki, kolendra świeża
W garnku na oleju chwilę podsmażać pastę curry (uważając aby się nie przypaliła).
Następnie dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i razem podsmażać ok. 1 minutę.
Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana (lub pokrojone pieczarki lub inne warzywo) i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.
Dodać curry w proszku, cukier oraz sos rybny. Wymieszać i przez chwilę razem podgrzewać.
Wlać gorący bulion i zagotować.
Dodać mleko kokosowe, wymieszać je z zupą i odstawić z ognia. Podawać z pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulą, listkami świeżej kolendry oraz odrobiną soku z limonki.
WSKAZÓWKI
można kupić gotową pastę curry lub zrobić własną: 2 łyżeczki startego obranego imbiru + starty 1 ząbek czosnku + posiekana 1/2 papryczki chili, warto też dodać trawę cytrynową