Search Results

Przepisy

Znaleziono 196 elementów

  • Pesto z zielonej pietruszki

    Pesto z zielonej pietruszki Pesto z zielonej pietruszki to moja autorska odsłona różnych smaków tego zielonego sosu. Oczywiście bez zmian najważniejszą rolę odgrywa w nim doskonała oliwa extra virgin, ale kultowa bazylia zastąpiona jest zielonymi liśćmi pietruszki. Polacy uwielbiają jej smak i dodają posiekaną na wykończenie wielu potraw. To bomba witaminy C oraz chlorofilu – rewelacyjnego przeciwutleniacza. Orzechy pini zastępuję nerkowcami, bo lepiej harmonizują ze smakiem pietruszki. W mojej wersji podstawowej nie ma też parmezanu. Używam go bezpośrednio na wierzch gotowej potrawy. Pesto pietruszkowe wykorzystuję jako sos do makaronów, ale również jako rewelacyjną pastę do grzanek. Można je przechowywać w lodówce ok. tygodnia. Koniecznie zróbcie je w domu i przekonajcie się, że ta wersja pesto jest bliższa podniebieniu Polaków w porównaniu z Milanese. Pesto z zielonej pietruszki Przepis na 250 g sosu: · Zielona pietruszka – 50g · Oliwa extra virgin – 100g · Orzechy nerkowca – 100g · Czosnek – 2 ząbki · Sól – 0,5 łyżeczki 1. Orzechy i czosnek zblenduj na piasek 2. Dodaj posiekaną pietruszkę, oliwę i sól, całość blenduj do konsystencji sosu 3. Przechowuj w lodówce w zamkniętym pudełku

  • Gulasz drobiowo - warzywny

    Przepis na 1 kg potrawy · Pierś z kurczaka – 400g · Papryka – 200g · Marchew – 200g · Seler – 200g · Cebula – 100g · Sok pomidorowy – 200g · Oliwa – 2 łyżki · Sól, papryka słodka, papryka ostra, curry 1. Kurczaka pokrój w kostkę 1cmx1 cm 2. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę 1cmx1 cm 3. Marchew i seler zetrzyj na tarce z grubymi oczkami 4. Oliwę rozgrzej w rondelku i zeszklij na niej cebulę 5. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone mięso i chwilę przesmaż 6. Do mięsa dodaj marchew, seler, paprykę i sok pomidorowy, przypraw gulasz solą i przyprawami i duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 min

  • Fasola biała w pomidorach

    Przepis na 1 kg potrawy fasola biała - 200g sok pomidorowy - 500g sól - 6 g cząber - 0,5 łyżeczki majeranek - 0,5 łyżeczki fasolę zalej wrzącą wodą i odstaw do na moczenia aż woda osiągnie temperaturę pokojową odlej wodę z moczenia, dodaj świeżej wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ok 1 godz na 15 min przed końcem gotowania dodaj sól do smaku po ugotowaniu odlej wodę do fasoli dodaj sok pomidorowy i zioła i całość duś pod przykryciem ok 5 min

  • Spring rolls z szynką i warzywami

    Przepis na 1 szt - 130g papier ryżowy - 1 szt szynka bez tłuszczu - 20g awokado - 20g marchew - 30g ogórek - 50g awokado, marchew i ogórek pokrój w słupki papier ryżowy zanurz na chwilę w wodzie i rozłóż na desce na środku papieru połóż plastry szynki, a na nich warzywa zawiń boki papieru do środka i zawiń spring rollsa w rulon

  • Sałatka z serkiem grani i krewetkami

    Przepis na 1 kg potrawy: · Serek granulowany – 400g · Krewetki koktajlowe – 200g · Rzodkiewki – 200g · Sałata lodowa – 1 szt · Czosnek – 4 ząbki · Oliwa – 2 łyżki · Sól, chili 1. Krewetki chwilę przesmaż na oliwie lub ugotuj na parze 2. Sałatę lodową pokrój w cienkie paski 3. Rzodkiewkę pokrój w ćwierćplastry 4. Sałatę rozsyp na półmisku 5. Kolejne składniki poukładaj na niej warstwami 6. Sałatkę polej oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem, solą i chili

  • Zupa krem z selera i marchwi

    Przepis na 1 kg potrawy seler obrany - 250g marchew obrana - 250g woda - 500g oliwa - 2 łyżki rozmaryn - 1/2 łyżeczki sól - 10g warzywa pokrój drobno w garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone warzywa i podsmaż je do lekkiego zrumienienia warzywa zalej wrzącą wodą, dodaj sól i rozmaryn i gotuj pod przykryciem do miękkości na koniec zupę zmiksuj blenderem na gładką konsystencję

  • Sałatka z ciecierzycy i awokado

    Przepis na 1 kg potrawy: · Ciecierzyca z puszki – 350g · Awokado – 300g · Cebula czerwona – 50g · Papryka – 250g · Oliwa – 2 łyżki · Zielona pietruszka – 1pęczek · Sok z cytryny · Sól 1. Awokado obierz i pokrój w kostkę, skrop je sokiem z cytryny 2. Ciecierzycę odsącz z zalewy 3. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę 4. Zieloną pietruszkę drobno pokrój 5. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z oliwą i przypraw solą

  • Sałatka z roszponki, pomarańczy i mango

    Przepis na 1 kg potrawy: · Roszponka – 100g · Pomarańcze wyfiletowane– 400g · Mango – 450g · Sos vinegret – 50g 1. Pomarańcze wyfiletuj lub podziel po obraniu na cząstki 2. Mango obierz i pokrój w grubą kostkę 3. Roszponkę rozsyp na półmisku, połóż na niej warstwami pomarańcze i mango 4. Sałatkę polej sosem vinegret (1 część octu winnego, 3 części oliwy + sól)

  • Smoothy ze szpinaku, malin i banana

    Przepis na 1kg koktajlu liście szpinaku - 250g maliny - 500g banan zielony obrany - 250g wszystkie składniki smoothy zmiksuj blenderem

  • Oliwa z oliwek - wartość odżywcza

    Wartość odżywcza oliwy z oliwek przedstawia się następująco: Energia – 828 kcal Tłuszcz – 92 % w tym: kwas oleinowy - 70,1 % kwasy nasycone 14,9 % kwasy wielonienasycone – 10,6 % Węglowodany – 0 Białko – 0 Gdyby oliwę z oliwek porównywać z innymi tłuszczami tylko przez pryzmat zawartości poszczególnych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza wielonienasyconych, to przegrywa nawet z olejem rzepakowym. Jednak fenomen zdrowotności oliwy z oliwek polega przede wszystkim na tym, że zawiera w swoim składzie polifenole - oleocanthal, oleacein i oleuropein, które są bezcenne dla naszego zdrowia. Zapobiegają one powstawaniu wolnych rodników, dzięki temu działają przeciwzapalnie. Dlatego oliwa z oliwek działa przeciwnowotworowo, przeciwmiażdżycowo, reguluje ciśnienie krwi, poziom glukozy oraz lipidów. Zawartość polifenoli w oliwach jest bardzo różna i zależy od momentu tłoczenia oliwek; im wcześniej są wyciskane kiedy są jeszcze zielone (wrzesień- listopad), tym zawartość przeciwutleniaczy jest wyższa. Z oliwek ciemnych pozyskuje się oliwę znacząco uboższą w polifenole. Stąd wysoka cena oliwy pozyskiwanej z zielonych oliwek, zwanej oliwą polifenolową. Duża zawartość jednonienasyconego kwasu oleinowego (n-9) i dość niska kwasów wielonienasyconych ma ogromne znaczenie przy wykorzystywaniu oliwy do celów kulinarnych – dzięki temu na oliwie można smażyć. Optymalna temperatura smażenia na oliwie wynosi 180 st. C, a jej punkt dymienia 210 st. C. Oliwa jest tłuszczem bardzo stabilnym w wysokich temperaturach, nie utlenia się, m. in. dzięki zawartości polifenoli. Jednak oliwa z zielonych oliwek powinna być wykorzystywana przede wszystkim na surowo jako dodatek do potraw na zimno. Jej wysoka cena i silne prozdrowotne właściwości powodują, że należy ją traktować jak lekarstwo, na dodatek bardzo smaczne.

  • Włoskie sery - Top 5

    Szczególne miejsce w kuchni włoskiej zajmują sery. Te produkty Włosi wykorzystują na różne sposoby. Sery są bazą do potraw lub ważnym dodatkiem, a często również przyprawą. Wydaje się oczywiste, że sery są niezbędne przy sporządzaniu dań z makaronów i ryżu, ale również dodawane są do mięsa i ryb, warzyw i sufletów, zup i potraw mącznych, które dzięki temu zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Najbardziej znane włoskie sery na świecie to: mozzarella, gorgonzola, mascarpone, parmezan, grana. Asortyment produkcji włoskiej jest oczywiście nieporównywalnie bogatszy. Parmezan jest powszechnie znanym na świecie serem przeznaczonym do tarcia. Jest to ser twardy o ziarnistej konsystencji, odznaczający się bardzo pikantnym ale przyjemnym smakiem i zapachem. Zaczęto go produkować około roku 1200 w mieście Parma w północnych Włoszech. Wytwarzany jest z mleka krowiego, a masę serową otrzymuje się po dodaniu podpuszczki. Na 1 kg sera przypada aż 16l mleka. Parmezan dojrzewa 18-36 miesięcy. Oczywiście najbardziej ceniony jest ten najstarszy. Używa się go do przyprawiania makaronu, ryżu, jako dodatku do zup i zapiekanek oraz sosów. Gorgonzola nazwany został od wioski pod Mediolanem, gdzie wyrabiano go już w IX wieku. Jest to ser pleśniowy o miękkiej, kremowej konsystencji, poprzerastany niebiesko-zielonymi żyłkami. Wytwarzany jest z mleka krowiego. Odznacza się łagodnym smakiem. Używany jest jako ser stołowy (deska serów), jako składnik sosów sałatkowych, sałatek i makaronów. Mozzarella to biały ser produkowany z mleka bawolego lub krowiego, przechowywany w serwatce. Stosowany, żeby dodać potrawie odpowiednią konsystencję niż smak. Mozzarella z łatwością wchłania smak i zapach składników sąsiadujących wzmacniając efekt organoleptyczny. Ser ten znalazł zastosowanie jako składnik sałatek, jest wykorzystywany do zapiekania oraz jako składnik pizzy. Mascarpone wykorzystywany jest w produkcji deserów, ciast, makaronu i jako dodatek do pikantnych potraw. Określany jest czasami jako twaróg, ale wytwarza się go w sposób podobny do jogurtu. Surowcem do produkcji jest śmietanka, do której dodaje się odpowiednie kultury bakterii. Ma on bardzo aksamitną, kremowa konsystencję i słodkawy smak. Jest bardzo tłustym serem; w zależności od producenta może zawierać 40-80% tłuszczu. Jest głównym składnikiem tiramisu – popularnego włoskiego deseru. Ricotta jest miękkim serem produkowanym z mleka i serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub owczego). Składa się z delikatnych wilgotnych ziaren, ma zwartą konsystencję. Jest biały i trochę przypomina polski twaróg. Jest lekkostrawny, zawiera 10-20% tłuszczu. Odznacza się łagodnym i delikatnym smakiem i jest niemal bezzapachowy. Ricotta jest znakomitym składnikiem wielu potraw wytrawnych i słodkich. Szczególnie często wykorzystywana jako dodatek do różnych farszów.

  • Sałatka z bakłażana, papryki i fety

    Przepis na 1 kg potrawy bakłażan - 350g papryka - 350g feta light - 300g natka pietuszki - 1/2 pęczka oliwa - 2 łyżki zioła dalmatyńskie - 1 łyżeczka bakłażana pokrój w plastry o gr 1cm, posól z obu stron i odstaw na 30 min paprykę pokrój w grubą kostkę, natkę pietruszki pokrój drobno, ser feta pkrój w kostkę na patelni dodaj oliwę i przesmaż na niej ok 3-4 min pokrojoną paprykę razem z ziołami dalmatyńskimi, następnie przełóż ją do miski z bakłażana ręcznikiem papierowym usuń rosę z obu stron bakłażana grilluj na patelni po smażeniu papryki z każdej strony po 2 min ugrillowanego bakłażana pokrój w kostkę wszystkie składniki sałatki wymieszaj

  • Risotto warzywne z kurczakiem

    Przepis na 1 kg potrawy ryż - 100g wywar/woda - 300-400g sól - 0,5 łyżeczki pierś z kurczaka - 500g por - 100g marchew - 100g seler - 100g oliwa - 3 łyżki zielona pietruszka - 0,5 pęczka sól pora pokrój w półkrążki, seler i marchew zetrzyj na tarce z grubymi oczkami kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm w rondelku rozgrzej oliwę oliwę i dodaj ryż i chwilę przesmaż następnie dodaj pokrojonego kurczaka i warzywa, wymieszaj i chwilę podsmaż do rondelka zacznij dodawać wywar małymi porcjami (1 łyżka wazowa) i smaż risotto bez pokrywy w trakcie sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj sól kiedy ryż będzie al dente, zakończ smażenie i dodaj pokrojoną pietruszkę

  • Cielęcina duszona - gulasz cielęcy

    Przepis na 1kg potrawy cielęcina łopatka - 0,5 kg marchew - 150g seler - 150g por - 150g pieczarki brunatne (portobollo) - 200g śliwki suszone/śliwki z nalewki - 50g kapary konserwowe - 1 łyżka masło - 50g wino białe wytrawne - 100g sól, tymianek, cynamon cielęcinę pokrój w kostkę 2cmx2cm marchew pokrój w plastry (vichy) seler pokrój w kwadraty (paysane) pora pokrój w półpierścienie pieczarki pokrój w ćwierćplastry w rondlu rozgrzej masło i dodaj cielęcinę, podsmaż ją na złoto cielęcinę przypraw solą, tymiankiem i cynamonem, a następnie podlej winem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 min po 30 min dodaj pokrojone warzywa, pieczarki, śliwki i kapary i całość duś jeszcze 30 min gulasz przypraw ostatecznie do smaku

  • Bakłażan pieczony

    Przepis na 1 kg potrawy · Bakłażan – 1200g · Oliwa – 2 łyżki · Sól – 1 łyżeczka · Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki 1. Bakłażana pokrój w plastry o gr 1 cm, posól z dwóch stron i odłóż na 20 min 2. Następnie ręcznikiem papierowym zbierz rosę z bakłażana 3. Plastry bakłażana ułóż na papierze do pieczenia na blasze z piekarnika, posmaruj oliwą i posyp ziołami 4. Włóż bakłażana do rozgrzanego piekarnika 220st na 15 min